söndag 4 februari 2007

Tankegångar om lera

Även om vintern ännu inte har kommit igång på allvar så betyder ju inte det att bilen inte blir smutsig. Nu i helgen var det vårskönt och solsken, så då lämpade det sig ypperligt med lite bilvård.
Tvättade bilen och allt såg frid och fröjd ut, ren och fin... men sedan strök jag fingrarna över lacken på sidorna och då kändes det som att stryka fingrarna över ett anteckningsblock, inte som över glas.


Så då var det bara att rota fram ... leran.


Jag måste villigt erkänna att första gången som jag sprang på konceptet så verkade det lite obskyrt, men detta är en av de mest fantastiska produkter jag stött på.


Det är alltså frågan om en liten korv med lera, ej olik häftmassa, samt en finishspray. Man plattar ut en puck lera och sprayar både den och bilytan med sprayen och sen glider man lerpucken över lacken och låter den hyvla av ytföroreningar. Hyvla är rätt ord för det känns verkligen så på smutsiga ytor... och mängden smuts som fastnar i leran trots en nytvättad bil som ser ren ut för ögat förvånar.


När det blir för smutsigt så vänder man på pucken eller knådar om den. Det går en bra stund innan man behöver ta en ny bit. När det inte längre känns när man glider den över lacken så är det rent... och lacken känns slät som glas igen. Polera av med mikrofiber eller frotté och njut av förbättringen!

Är man lat går man säkert vidare med vax i detta skede, men skall man vara ordentlig blir det ett par steg till. Djupgående lackrengöring och polish ger så fina resultat om de görs innan vaxningen också. Man har svårt att tro innan varje steg att det verkligen kan bli bättre än vad det redan är och visst är det inga våldsamma skillnader. Men totalt sätt så ger alla dessa stegen en klart märkbar nyansskillnad på bilen kontra när den bara blivit rentvättad. Mörk wetlook är nog den bästa beskrivning jag kan ge. Läckert!


Rullade in till stan och handlade och stod en lång stund och kikade tillbaka på kärran... och jämförde med alla de andra. What a rush! Lite skrattretande var jämförelsen med en dyr silverfärgad Merca-coupe som stod nästan sidanom... med långa fågelskitar nedför båda sidorna. Nästan så man borde ha konfiskerat nycklarna från ägaren för vanvård av dyrbil...


Fotnot: Meguiar's Quik Clay finns bl.a. på Micro och kostar där i skrivande stund 229:-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar